homeNascholing

Nascholing

Snurken en het obstructieve slaapapneusyndroom

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 5:150-155

Samenvatting

Snurken is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel, maar soms is het een symptoom van het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Kenmerkend voor OSAS zijn behalve snurken ook ademhalingsstilstanden en slaperigheid overdag. OSAS kan tot grote problemen leiden. Het is voor de huisarts dus essentieel om onderscheid te maken tussen onschuldig primair snurken en OSAS. De relatie van OSAS met cardiovasculaire aandoeningen is met epidemiologisch onderzoek duidelijk aangetoond. De huisarts moet verwijzen naar de tweede lijn als verdere diagnostiek en behandeling van OSAS nodig is. Primair snurken kan met conservatieve maatregelen behandeld worden. Bij een aantal patiënten zijn mandibulaire repositieapparatuur (MRA) of KNO-ingrepen noodzakelijk. Een effectieve oplossing bij OSAS is de toepassing van continuous positive airway pressure (CPAP). MRA is een bruikbaar alternatief.

Dit artikel:

Interactief

  • Reageer
  • Lees reacties
  • Stuur door
  • Bewaar
  • Print
  • Mail mij de reacties
  • Voeg artikel toe aan:

Tijdschrift voor Praktijk-ondersteuning is vanaf 2016 TPO De Praktijk

 

Het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning bestaat niet meer. Het tijdschrift is in 2016 opgegaan in het nieuwe tijdschrift TPO De Praktijk.

 

Abonnees van TPO De Praktijk die ook een online abonnement hebben, kunnen de digitale editie raadplegen op: mijn.bsl.nl/tpo-de-praktijk/458732.

 

Op deze website blijven de oudere edities van Tijdschrift voor Praktijkondersteuning beschikbaar voor abonnees.

 

Redactie TPO De Praktijk

Zoeken

Zoek binnen: Uitgebreid zoeken

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Abonneren

Registreren voor abonnees

Ontdek de website na een simpele registratie !

POHpanel

Snel naar