Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Systematische beoordeling spirometrietest

redactie

Om de beoordeling van een spirometrietest gestructureerd te laten verlopen, is het onderstaande schema wellicht handig. Dit stapsgewijze schema (stap 0 tot en met 4) vormt de leidraad voor de beoordeling van zowel de kwaliteit van de spirometrietest als de klinische of diagnostische beoordeling van de casus.1 Stap 0, de uitvoering van de test zelf, slaan we in deze casus over. Een diagnostische spirometrie bestaat overigens altijd uit een pre-bronchodilatoire en een post-bronchodilatoire test.

Casus

Mevrouw Pastoor (63 jaar) komt op het spreekuur met hoestklachten. Zij blijkt deze klachten al een jaar of drie te hebben. Ook is zij ’s nachts vaak benauwd en kortademig bij geringe inspanning. Zij rookt sinds haar zestiende gemiddeld drie pakjes sigaretten per week. Ze is adipeus en heeft hypertensie. Ze gebruikt een vezelpreparaat en bisoprolol 5 mg daags. Bij onderzoek is zij niet dyspnoeisch; er is sprake van vesiculair ademgeruis en piepen bij geforceerde expiratie.

Spirometrie

De spirometrie levert de volgende resultaten op:
[[img:234]]

[[img:235]]

Interpretatie met behulp van het schema

Stap 1: inspectie flow/volume curve. De curve lijkt goed geblazen te zijn, al is dat door de kleine weergave niet echt goed te beoordelen. Een restrictieve afwijking kan met spirometrie niet worden uitgesloten.

Stap 2: is er obstructie (FEV1/FVC ratio)? Er is sprake van obstructie: de aanwezigheid van obstructie blijkt uit het feit dat de FEV1/FVC met 51% ruim onder het afkappunt van 70% ligt.

Stap 3: bepaal de ernst van de obstructie (FEV1). De FEV1 als percentage van de voorspelde waarde met 49% valt in de categorie ‘ernstige obstructie’.

Stap 4: bepaal de reversibiliteit. Er géén sprake is van reversibiliteit: het verschil tussen de pre- en post-bronchodilatoire FEV1 % voorspeld is 3,4% en valt daarmee ruim onder de 9% die de NHG-Standaard noemt als mogelijk passend bij astma.

Tot slot

Houd het simpel. Met slechts een paar parameters (FEV1, FVC, FEV1/FVC en de in- en expiratoire curve) kom je al een heel eind. Door jezelf te dwingen systematisch de stappen van het interpretatieschema na te lopen, kan de beoordeling van spirometrietesten opeens overzichtelijk worden.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

Literatuur

1Schermer T, Chavannes N. Spirometrie. Bijblijven 1999;15(9):33-41.