Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement

redactie

Bij de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement is het met betrekking tot leeftijd, tensie en ratio HDL/HDL cholesterol de bedoeling om bij de berekening van het tienjaarsrisico alles naar beneden af te ronden. Dit komt ook duidelijk naar voren in de casussen van het programma individuele nascholing over cardiovasculair management. Op de Consultwijzer van het NHG en in het Tijdschrift voor praktijkondersteuning wordt er echter afgerond naar de waarde die het dichtst bij de richtlijn ligt.
Voor de cliënten en voor ons is het erg verwarrend, want de risicoschatting blijkt zo niet hetzelfde. Er komen verschillende waardes uit.

Roos Hovens en Frans van de Ven

Antwoord

Als je het cardiovasculair risico met het adviessysteem op de cd-rom NHG-Consultwijzer uitrekent in plaats van met de tabellen in de standaard, kun je ook tussenliggende waarden invullen. Dat is een voordeel. Zo kan je de ‘echte’ leeftijd invoeren en bijvoorbeeld ook een cholesterolratio van 6,5. De berekende getallen kunnen hierdoor iets afwijken van die in de tabel. Het uitgerekend risico wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde gehele getal, net zoals dit voor de getallen uit de tabel is gedaan. Daarna wordt gekeken naar de grenzen van de verschillend gekleurde gebieden uit de tabel.
Voorbeeld: bij een uitgerekende kans van 4,7% wordt deze afgerond naar 5% en valt deze dus in het kleurgebied van 5-9%.
Het is wel belangrijk om de laatste versie (juni 2006) van de NHG-Consultwijzer te gebruiken, omdat deze is gebaseerd is op de risicoberekening met SCORE. We passen de eerstvolgende versie van de Consultwijzer aan aan de recente update van de NHG-Standaard CRVM. Die standaard werkt met 3 in plaats van 4 adviescategorieën.

E.H.C. Bastiaanssen, NHG afdeling Implementatie, sectie Automatisering

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 3

Literatuurverwijzingen: