homeOnderzoek

Onderzoek

Rokers confronteren met luchtwegobstructie: helpt het bij stoppen met roken?

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 1:6-12

Samenvatting

Kotz D, Wesseling G, Huibers JH, Van Schayck OCP. Rokers confronteren met luchtwegobstructie: helpt het bij stoppen met roken? Tijdschr praktijkonderst 2010;5(1):6-12. Doel Nagaan of meer rokers stoppen met roken door confrontatie met niet eerder vastgesteld COPD. Methoden Bij 296 rokers zonder eerdere diagnose COPD werd met behulp van spirometrie lichte tot matige luchtwegobstructie vastgesteld. Deze rokers werden op basis van toeval toegewezen aan: confronterende counseling door de longverpleegkundige gecombineerd met nortriptyline voor stoppen met roken (experimentele groep); reguliere gedragsmatige begeleiding door de longverpleegkundige gecombineerd met nortriptyline (controlegroep 1); of reguliere begeleiding bij stoppen met roken door de eigen huisarts (controlegroep 2). Alleen rokers in de experimentele groep werden geconfronteerd met hun abnormale spirometrie (gemiddelde postbronchodilatoire FEV1 = 80,5% van voorspeld, gemiddelde FEV1/FVC = 62,5%). Resultaten Er was geen verschil in het percentage cotininegevalideerde niet-rokers tussen de experimentele groep (11,2%) en controlegroep 1 (11,6%) 52 weken na de geplande stopdatum (OR 0,96; 95%-BI 0,43-2,18). Het percentage stoppers was twee keer zo hoog in de experimentele groep als in controlegroep 2 (5,9%), maar dit verschil was statistisch niet significant (OR 2,02; 95%-BI 0,63-6,46). Beschouwing Het onderzoek levert geen bewijs dat het confronteren van rokers met niet eerder vastgesteld COPD leidt tot meer stoppers op de lange termijn in vergelijking met een even intensieve behandeling waarbij men rokers niet confronteert met spirometrie. Het hoge percentage rokers dat ondanks behandeling faalt met het stoppen (> 88%), benadrukt de noodzaak om tabaksverslaving te beschouwen als een chronische recidiverende aandoening waarvoor intensieve en herhaalde behandeling vereist is.

Dit artikel:

Interactief

  • Reageer
  • Lees reacties
  • Stuur door
  • Bewaar
  • Print
  • Mail mij de reacties
  • Voeg artikel toe aan:

Tijdschrift voor Praktijk-ondersteuning is vanaf 2016 TPO De Praktijk

 

Het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning bestaat niet meer. Het tijdschrift is in 2016 opgegaan in het nieuwe tijdschrift TPO De Praktijk.

 

Abonnees van TPO De Praktijk die ook een online abonnement hebben, kunnen de digitale editie raadplegen op: mijn.bsl.nl/tpo-de-praktijk/458732.

 

Op deze website blijven de oudere edities van Tijdschrift voor Praktijkondersteuning beschikbaar voor abonnees.

 

Redactie TPO De Praktijk

Zoeken

Zoek binnen: Uitgebreid zoeken

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Abonneren

Registreren voor abonnees

Ontdek de website na een simpele registratie !

POHpanel

Snel naar