Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monitoring herhaalmedicatie zorgt voor meer communicatie

redactie

Aanleiding

Medicatie wordt vaak onjuist of in verkeerde hoeveelheden gebruikt. Met als gevolg afwijkende effecten door te hoge of te lage doseringen, therapieontrouw, interacties, bijwerkingen en daardoor ziekenhuisopnames of zelfs overlijden van de gebruiker.

Onderzoeksvraag

Kan goede monitoring van het medicatiegebruik bij de aanvraag van herhaalreceptuur negatieve gezondheidseffecten door verkeerde inname van medicijnen voorkomen?

Methode

In een kwantitatief onderzoek werd gedurende twee maanden bekeken of gebruik van een protocol (‘HerhaalWijzer’) zorgde voor beter toezicht op het verwerken van herhaalreceptuur. Bovendien werd onderzocht hoe de assistente het gebruik van de HerhaalWijzer beoordeelde.
Het protocol ‘HerhaalWijzer’ omvat vier rubrieken:

  • Bij een patiënt die bloeddrukmedicatie aanvraagt, kijkt de assistente wanneer de laatste bloeddrukcontrole plaatsgevonden heeft.
  • De assistente let op de frequentie van bestellen (mogelijk overmedicatie).
  • Bij aanvraag van anti-migrainemedicatie controleert de assistente of er niet meer dan tien stuks per maand worden voorgeschreven.
  • Bij het gebruik van NSAID’s en Gyno-Daktarin let de assistente op het gebruik. Deze middelen worden voorgeschreven voor tijdelijk gebruik, maar in de praktijk blijken patiënten ze continu (NSAID’s) of meerdere keren (Gyno-Daktarin) te gebruiken. Bij de NSAID’s wordt gekeken of er een indicatie is en of maagbescherming nodig is. Bij gebruik van Gyno-Daktarin meer dan twee keer per jaar wordt de patiënt verwezen naar het spreekuur van de huisarts.

Conclusie

Vergeleken met de situatie zonder HerhaalWijzer vond er mét wijzer meer communicatie plaats over herhaalmedicatie, zowel met de patiënt als met de arts. De meeste gesprekken gingen over overmedicatie (28%) en bloeddrukmedicatie (26%). Na overleg over overmedicatie werd bij 28% het recept aangepast of de patiënt werd op het spreekuur van de huisarts uitgenodigd. Voorheen vond bij 39% van de patiënten die bloeddrukmedicatie aanvroegen, geen bloeddrukcontrole plaats. Het gebruik van de HerhaalWijzer bewerkstelligde dus een betere monitoring van de herhaalreceptuur en kostte de assistente gemiddeld 6 seconden meer tijd per recept dan tijdens de nulmeting. Bovendien vonden de assistentes het prettig om met de HerhaalWijzer te werken. Zij vonden hun werk hierdoor interessanter.

Heb je zelf een dergelijk afstudeeronderzoek uitgevoerd, of ken je praktijkondersteuners of verpleegkundig specialisten die een soortgelijk onderzoek hebben uitgevoerd? We publiceren het graag in het Tijdschrift voor praktijkondersteuning. Mail naar tpo@nhg.org.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 4

Literatuurverwijzingen: