hometrefwoorden

Verklarende woordenlijst

Selecteer hieronder een woord voor een verklaring. Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen binnen dossiers? Gebruik de e-alertservice of voeg toe als RSS feed!

 

Contaminatie

 

Vooral bij langerdurend onderzoek of bij onderzoek waarbij mensen veel klachten hebben, kunnen interventies die niet in het onderzoeksprotocol waren opgenomen

de resultaten verstoren: co-interventies of contaminatie. In een onderzoek naar de effecten van pijnstillers bij mensen met nekpijn worden wellicht relatief veel patiënten uit de placebogroep (zij hebben immers meer pijn) verwezen naar een fysiotherapeut. Een dergelijke co-interventie kan het uiteindelijke contrast tussen de beide armen verminderen.

Van contaminatie spreken we als patiënten in de controlegroep ook (een deel van) de onderzochte interventie krijgen. Contaminatie ligt bijvoorbeeld op de loer als dokters (of praktijkondersteuners) patiënten in de controlegroep en de interventiegroep op een verschillende manier moeten behandelen.

 

Tijdschrift voor Praktijk-ondersteuning is vanaf 2016 TPO De Praktijk

 

Het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning bestaat niet meer. Het tijdschrift is in 2016 opgegaan in het nieuwe tijdschrift TPO De Praktijk.

 

Abonnees van TPO De Praktijk die ook een online abonnement hebben, kunnen de digitale editie raadplegen op: mijn.bsl.nl/tpo-de-praktijk/458732.

 

Op deze website blijven de oudere edities van Tijdschrift voor Praktijkondersteuning beschikbaar voor abonnees.

 

Redactie TPO De Praktijk

Zoeken

Zoek binnen: Uitgebreid zoeken

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Abonneren

Registreren voor abonnees

Ontdek de website na een simpele registratie !

POHpanel

Snel naar